Министър-председателят на Португалия Антониу Коща обяви, че подава оставка. Тя е следствие от

...
Министър-председателят на Португалия Антониу Коща обяви, че подава оставка. Тя е следствие от
Коментари Харесай

Полиция нахлу в резиденцията на португалския премиер

Министър-председателят на Португалия Антониу Коща обяви, че подава оставка. Тя е разследване от обиските на няколко министерства и на формалната резиденция на премиера в границите на следствие за възможна корупция при сключването на контракти в региона на енергетиката.

Полицаите претърсиха формалната резиденция на Коща и задържаха началника на кабинета му Виктор Ескария, заяви по-рано във вторник основният прокурор на Португалия.

Според изказване на португалската прокуратура самият Коща, който е министър-председател от 2015 година, е измежду разследваните за корупция.

Разследването е обвързвано със схеми за изследване на литий в северната част на страната и с мегапроект за зелен водород в Синеш - на брега на Атлантическия океан, на юг от Лисабон, предаде Политико.

Социалистическото държавно управление на Коща въодушевено поддържа многочислени схеми за рандеман на литий в разнообразни региони на Португалия като част от по-широкия блян на Европейски Съюз да си обезпечи първични материали от първостепенно значение за зеления преход.

Само че тези планове бяха затънали в несъгласия заради ниското качество на детайлите, които ще бъдат добивани, и несъразмерните екологични вреди, които се чакаха от дейностите.

На конференция Коща съобщи, че е " сюрпризиран " да научи, че " против мен към този момент е формирано или ще бъде формирано наказателно дело ". Той настоя, че не е имал нищо общо с никакви " противозаконни или неоправдателни дейности ".

Сега португалският президент Марсело Ребело де Соуса ще би трябвало да реши дали да разпусне Народното събрание и да свика нови избори, или да избере нов министър-председател от Социалистическата партия на Антониу Коща.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР